Будьте ж милосердні

Будьте ж милосердні

І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви. А коли любите тих, хто любить вас, - яка вам за те ласка? Люблять бо й грішники тих, хто їх любить. І коли добре чините тим, хто добро чинить вам, - яка вам за те ласка? Бо те саме і грішники роблять. А коли позичаєте тим, що й від них сподіваєтесь взяти, - яка вам за те ласка? Позичають бо й грішники грішникам, щоб одержати стільки ж. Тож любіть своїх ворогів, робіть добро, позичайте, не ждучи нічого назад, - і ваша за це нагорода великою буде, і синами Всевишнього станете ви, - добрий бо Він до невдячних і злих! Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний!” (Лк. 6:31-36)

 

 

В ім'я Отця, і Сина і Святого Духа.

 

Із євангельських повчань ми знаємо, що потрібно служити Богові, а саме виконувати Його волю та заповіді. Також потрібно любити свого ближнього як самого себе, а саме поводитись з ближнім так, як ми б хотіли, щоб з нами так поводились. І ми повинні дбати про самих себе, про фізичне здоров'я та здоров'я душі.

Якщо б хтось надумав описати про ці три вагомі обов'язки: як виконувати волю Божу та заповіді, як дбати про ближнього, та як дбати про свою душу і тіло, то йому б нехватило сили і терпіння про це писати.

Але для нас християн — цього непотрібно і є зайвим мати великі томи книжок детально розписані про кожний можливий крок у тій чи іншій ситуації. А чому нам не потрібно таких детальних книжок? Тоді не було б суперечок, чи правильно я поступив у цій чи іншій ситуації.

На це запитання можна відповісти словами Христа Спасителя коли його запитали фарисеї, яка найбільша заповідь? Христос відповів: “Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Це найбільша й найперша заповідь. А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе. На двох цих заповідях увесь Закон і Пророки стоять.” (Мт. 22:37-40)

Ось і наша відповідь: ці дві головні заповіді є основою нашого повсякденного християнського життя. Коли людина пам'ятає ці дві головні заповіді любові, то вона може ними користуватись у вирішенні багатьох ситуацій, а саме коли йдеться мова про відносини між співробітниками, однокласниками, сімейні питання, відносини з ближніми, та наші відносини з Богом. Ці дві заповіді допомагають нам триматися на правдивому шляху до Царства Небесного.

У сьогоднішньому євангельському читанні Господь підкреслює наші відносини з ближніми нашими і каже: “І коли добре чините тим, хто добро чинить вам, - яка вам за те ласка? Бо те саме і грішники роблять. ... Тож любіть своїх ворогів, робіть добро, позичайте, не ждучи нічого назад, - і ваша за це нагорода великою буде, і синами Всевишнього станете ви, - добрий бо Він до невдячних і злих! Будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний!” (Лк. 6:33,35-36)

Господь закликає нас бути “милосердними, як і Отець наш милосердний”. Бути милосердними до ворогів своїх. Не іти шукати як знищити ворогів, як їм пошкодити, як “насолити”, а бути милосердними до них. Коли говориться “Люби ближнього, як самого себе” мається на увазі всіх хто оточує нас, у тому числі і ворогів, іновірців, людей іншої нації, іншого кольору.

Одним з добре відомих прикладів є історія з Старого Заповіту про Йосипа і одинадцять його братів. Коли Йосип зустрів своїх братів, які побили і продали його покупцям він не почав мститися їм, хоч і мав у той час велику владу і можливість, а навпаки допоміг їм і всьому його народові спастися від голоду. Йосип відповів добрим ділом тим, які його побили і продали.

Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне.” (Ів. 3:16) “Улюблені, - коли Бог полюбив нас отак, то повинні любити і ми один одного!” (1 Ів. 4:11) “Діточки, - любімо не словом, ані язиком, але ділом та правдою!” (1 Ів. 3:18)

Ми часто не усвідомлюємо, що Господь наш Ісус Христос пішов на муки заради нас, грішних, щоб ми мали можливість увійти в Царство Небесне; щоб ми були дітьми Божими, синами Божими, слугами Божими.

Ми маємо все необхідне, щоб бути зразковими слугами Божими. На сьогоднішній день у нас є дуже багато життєвих прикладів, книжок, Біблія на багатьох мовах, а саме головне, що ми маємо у наших серцях ці дві головні заповіді любові, за допомогою яких, ми знаємо, що годиться робити християнинові у тій чи іншій ситуації.

“Будьмо милосердними, як і Отець наш милосердний.”

о.Іван Синевський
Johnson City, NY

Share This:



< PreviousNext >

Strategic Plan

image
image
Prayer Books
Prayer Books
Calendar 2024
Calendar 2024
Prayer Book
Prayer Book

  

Recent Galleries
Metropolia
Directories
Institutions
Organizations

Mailing Address
Ukrainian Orthodox Church of the USA
P.O. Box 495
South Bound Brook, NJ 08880

Offices:
Ukrainian Orthodox Church of the USA
Metropolia Center
135 Davidson Avenue
Somerset, NJ 08873